sunnuntai 16. kesäkuuta 2013

TÄHÄN MENNESSÄ TAPAHTUNUT:

NÄLKÄTEATTERIN tuottama monodraama "Fosforinhohtoinen lurjus" sai ensi-iltansa ulkoilmassa, Rentolan kesäteatterissa Kustavissa, Volter Kilpi-viikoilla 2009. ("Tuottama" tosin kuulostaa hieman suureelliselta sanalta Nälkäteatterin yhteydessä, mutta palataan siihen myöhemmin...)
Samana syksynä esitimme näytelmää sisätiloissa Helsingissä Valtimonteatterissa ja Pitskun Kulttuurikirkossa. Seuraavaksi suveksi esitys valittiin Tampereen Teatterikesään, jonka jälkeen olemme vierailleet mm. Jyväskylän ja Turun Kaupunginteattereissa, Keski-Uudenmaan Teatterissa, Kajaanin Runoviikolla ja Jättömaa-festarilla Kouvolassa (jälleen ulkoilmassa!).

Yleisöltä, kriitikoilta ja kollegoilta saadun palautteen sekä aiheen tähteyden takaisen näyttelijäkeskeisyyden perusteella uskaltauduin tarjoamaan esitystä SUOMEN NÄYTTELIJÄLIITON 100-v. JUHLAVUODEN "viralliseksi kiertuenäytelmäksi" ja näin tapahtui: ensi syksynä esitys siis kiertää Suomea 13 kaupunginteatterin verran, ja keväälle 2014 on sovittu alustavasti keikkoja ainakin kuuteen taloon. Näyttelijäliitto tukee esityksen markkinointia ja on hengessä mukana, muutoin diilit on tehty työryhmän ja teattereiden kesken.

50-minuuttisen esityksen jälkeen järjestetään katsojille KESKUSTELUTILAISUUS näyttelijyydestä ja näytelmän herättämistä tuntemuksista. Toivon mukaan myös paikallisia näyttelijöitä on läsnä kommentoimassa näkemäänsä ja tuomassa omaa näkökulmaansa kehiin. Teatterinjohtajat ovat pyrkineet aikatauluttamaan showt siten, että oman talon väkikin pääsisi katsomoon. 

Aloitan siis tämän (elämäni ensimmäisen) blogin pitämisen nyt kesän aikana, kertoen kerran pari viikossa esityksen taustoista eli Eero Kilvestä, Näyttelijäliitosta, Nälkäteatterista, Juha Hurmeesta, omasta näyttelijyydestäni ja varmaan teatterista yleensäkin. Syksyllä pidän kirjaa kiertueesta, raportoin keskustelutilaisuuksista ja rundifiiliksistä sekä esittelen teatteritaloja joissa pyörähdämme. Tervetuloa mukaan ja kommentoimaan!

t. Juha-Pekka
Näyttelijä FIA, freelancer

Ps. FIA on lyhenne ranskan sanoista Federation Internationale des Acteurs ja on kansainvälinen ammattinäyttelijöiden tunnus, jota Suomessa käytetään vaihtelevasti, lähinnä käsiohjelmissa ja teattereiden nettisivuilla. FIA on myös eri maiden näyttelijäliittojen yhteistyöorganisaatio vuodesta 1952, perustajina Ranskan Syndicat Français des Artistes-Interprètes ja Englannin Equity.

Ps.2. kesän ainoa Lurjus on parin viikon päästä esityksen syntysijoilla, Kustavissa, perjantaina 5.7. klo 18. Ohjelmalliset iltamat ovat samalla varaslähtö Volter Kilpi-viikoille ja sisään pääsee ilmaiseksi! Jos matkailette Turun saaristossa, nähdään Tuulentuvalla.Kuvan ensi-illasta 17.7.2009 Rentolassa nappasi Perttu Suominen. Taustalla ohjaaja-käsikirjoittaja Juha Hurme, Kaarlo Bergbomin roolissa. Itselläni maskin alla saman kesän toisen duunin muskettisoturi-viikset. Ensi-illassa oli paikalla 120 ihmistä ja mainio tunnelma, mutta sittemin totesin näytelmän toimivan selvästi paremmin sisätilassa. Kerron myöhemmin miksi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti